Bijen en Natuurmarkt 2012

Zoals gebruikelijk zal op de derde zaterdag van september de jaarlijkse Bijen en Natuurmarkt gehouden worden. Deze zaterdag valt dit jaar op 15 september.
Het is al weer de 36e markt! Deze keer is het thema:
 
Keert u het tij voor onze bedreigde bij?

Er is de laatste tijd heel veel gepubliceerd over bijensterfte, het verdwijnen van hele volken en over de factoren die een rol daarbij zouden spelen.
Diverse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de oorzaken en kwamen tot verschillende conclusies; de een noemt de pesticiden als belangrijkste, de ander houdt het op de varroamijt. Er is in bijenland nog volop onderlinge strijd.
Iedereen heeft hierover al volop kunnen lezen.
Zou het niet mogelijk zijn een positieve draai aan deze berichten te geven? Het is tenslotte het jaar van de bij en dat nodigt uit om na te denken over hoe we het tij kunnen keren.
Alle levende wezens hebben gezonde lucht, voeding en een prettige leefomgeving nodig.

Gezonde lucht betekent veel groen, natuurlijke begroeiing, geen gevaarlijke, chemische maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dus we gaan weer, zoals voorheen, rondom de akkers allerlei kleurige bloemen laten bloeien. We kopen gezonde groenten en fruit, onbespoten en rijk van smaak.
Gemeenten maken van het openbare groen een paradijs voor onze insecten; sneeuwklokjes- en crocusvelden, fruitbomen (kunnen de kinderen op straat een appeltje plukken), heerlijk geurende lavendelstruiken en andere kruiden in de borders enzovoort.
Alle tuineigenaren kunnen ook hun steentje bijdragen door minder te betegelen en meer bloeiende planten te zetten. In het voorjaar kunnen zij bloemenzaad strooien en genieten van een kleurenpracht daarna.
Onze bijen en alle andere insecten zullen dankbaar zijn, gezond worden en wellicht een zo goed afweersysteem opbouwen dat ze zelf de strijd kunnen aangaan met bedreigingen van buitenaf.
Maak deze goede voornemens voor 2012 en daarna
Wilt u hierover praten met imkers en andere natuurliefhebbers, dan is onze bijen en natuurmarkt 15 september van 10 tot 16 uur in onze bijentuin op de Huizerweg 49H, tussen ‘de Godelinde’ en ‘het Mouwtje,’  de uitgelezen plek daarvoor.

Er zijn behalve bijenproducten allerlei andere interessante artikelen, zoals planten, houten voorwerpen en olie, men kan potten bakken en er wordt met vilt gewerkt. Kinderen kunnen jonge konijntjes en cavia’s vasthouden. 
 
Kortom, een fantastisch uitstapje voor die dag.
 

Back to top