Dancker opent expositie van BSO ’t Mouwtje in de bibliotheek

 
Uit het persbericht van de BuitenSchoolseOpvang ’t Mouwtje (onze buren)
 
De temperatuur in de bibliotheek aan de Wilhelminaplantsoen in Bussum nadert de 30 graden en de 4-jarige Abel legt het bijna af van de hitte. Toch laat hij zich bereidwillig in een imkerpak hijsen, om de openingsceremonie voor de expositie te verrichten waar hij zelf een rups van klei voor heeft gemaakt. Zwaaiend met een honingraat in de ene hand en een bijenborstel in de andere hand, prevelt hij vanonder zijn kap “Deze tentoonstelling is geopend.”


De tentoonstelling bestaat uit 30 insecten, gemaakt door kinderen van BSO ’t Mouwtje (SKBNM) aan de Huizerweg. Bij elk insect ligt een kaartje met een foto van de maker en uitleg over waarom hij of zij nou juist dat ene insect heeft gekozen. Abel zelf heeft voor een rups gekozen “omdat rupsen vlinders worden.” Jelle van 5 heeft een mierenhuis met een parkeerplek ernaast gemaakt voor de expositie, “want anders kunnen die mieren nergens parkeren.” Jasmijn van 6 jaar heeft maar liefst 29 stippen geverfd op haar lieveheersbeestje van papier-maché en een groepje bijna-tieners heeft “een hele dodelijke Zuid-Europese kruisspin die alleen in Bussum voorkomt” gesoldeerd. Voor wie nu de bibliotheek nu niet meer in durft is er goed nieuws: alle insecten bevinden zich in afgesloten glazen vitrines.
 
De opening wordt opgeluisterd door een echte imker van de Bussumse imkervereniging, de achterburen van ’t Mouwtje. De kinderen hangen aan zijn lippen als hij spannende feitjes over bijen vertelt en een honingraat van dichtbij laat zien. Pedagogisch medewerker Bernadette kijkt goedkeurend toe: “Kijk, zo’n uitleg stimuleert de intellectuele ontwikkeling van de kinderen. Het in elkaar zetten van de kunstwerken stimuleert natuurlijk de creatieve vermogens van de kinderen. Ook de emotionele ontwikkeling komt aan bod, want ze zijn verschrikkelijk trots dat ze hun insect mogen exposeren en dat is goed voor hun zelfvertrouwen. De oudste kinderen hebben samen insecten gemaakt, wat weer goed is voor hun sociale ontwikkeling. Bij de SKBNM zorgen we er altijd voor dat kinderen wat opsteken van een activiteit, want we willen ze alle mogelijkheden geven om zich in brede zin te ontwikkelen!”


De insectenexpositie is tot 16 juni in de bibliotheek te bewonderen. Kijk op www.skbnm.nl voor meer informatie over BSO ’t Mouwtje.

 

Back to top