Op 16 december was er een workshop Honing labels maken. We hebben het Bijenhuisje omgetoverd tot een mini-IT bedrijfje met een hele set laptops op tafel en onder leiding van cursusleiders Rehana en Dirk is lekker geknutseld aan de honinglabels.
Een belangrijk onderdeel zijn de wettelijke bepalingen:
Uit het Cursusboek Honingkunde, Samengesteld door de commissies Honing van de Nederlandse Imkerverenigingen en –bonden
Hoofdstuk 4, paragraaf 4.4 Regels voor het etiketteren van honing
De volgende aanduidingen moeten volgens het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen en het Warenwetbesluit honing op het etiket staan:
de aanduiding 'honing’
het land van herkomst, dus Nederlandse honing
de inhoud in grammen (zonder e-teken). Toegestaan is de afkorting g of gr voor gram; elk gewicht mag, mits het vermelde gewicht ook minstens werkelijk in de pot aanwezig is.
de naam en het adres van de imker of verkoper. Voor personen/bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is de handelsnaam en de plaats van vestiging voldoende.
'ten minste houdbaar tot’... Deze uitdrukking voluit op het etiket vermelden (dus niet 't.h.t.’). Er mag eventueel achter staan: zie deksel. De houdbaarheid wordt aangegeven door een maand- en jaaraanduiding: voor de maand: òf de eerste drie beginletters (behalve maart = mrt) van de maand, òf het nummer van de maand in twee cijfers (januari 01, dec 12); voor het jaar: òf het jaar òf de laatste 2 cijfers van het jaar.
Welke datum er ingevuld moet worden staat niet in de wet. Maar voor honing die niet verwarmd is bestaat er altijd gevaar voor gisting. Uit jarenlange ervaring is het volgende gebleken:
- bij een vochtgehalte van 20% is honing ca. 3 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 19% is honing ca. 6 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 18% is honing ca. 12 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 17% is honing ca. 2 jaar houdbaar.
De maximale houdbaarheid is 2 jaar, omdat het HMFgehalte ook bij kamertemperatuur oploopt.
7. een code voor de productiepartij. Dit mag een code zijn die voor de consument niet te begrijpen is, als u zelf maar na kunt gaan van welke kasten en uit welk gebied uw honing afkomstig is.
Daarnaast is het maken van de labels nog een creatief proces en het vergt wat kennis van de mogelijkheden van de software.
In de workshop was gekozen voor de software van Microsoft, om precies te zijn Microsoft Word versies 2003 - 2010. Enthousiast werd er geknutseld met de mogelijkheden en er was een hele leuke interactie; Lydeke heeft uitgebreid verteld over tips en truuks om je honingpotjes een nog mooiere presentatie te geven en Karel heeft een meegenomen refractometer gedemonstreerd (benodigd voor het meten van het vochtpercentage in de honing en daarmee de houdbaarheid van de honing).
Het was al met al een erg gezellige en leerzame avond!