Theorie lessen basiscursus al halverwege
Nu we halverwege de theorie lessen van de basiscursus zijn even een kleine sfeer impressie.
De opkomst is zo goed dat het nog maar net past, erg gezellig met de haard op de achtergrond aan.
Nu we halverwege de theorie lessen van de basiscursus zijn even een kleine sfeer impressie.
De opkomst is zo goed dat het nog maar net past, erg gezellig met de haard op de achtergrond aan.
Op 19 februari hebben we een voorsprong genomen op de lente; lekker raampjes timmeren met de prachtige zwermen in het voorjaar al ingedachten.
Basiscursist Jan en Ervaren Jan waren druk met het insmelten van de was.
Tom had duidelijk de hoogste productiviteit. Dit is wat hij in 1,5 uur maakte....
...ondanks het geanimeerde gesprek wat hij onderwijl met Ellie voerde!
Al jaren bestellen we als imkervereniging Bussum jaarlijks onze koninginnen bij Hennie Kroese, maar wie is toch die man? Afgelopen donderdag, 5 maart kregen we Hennie 'live' te zien in ons Bijenhuisje.
Ron Huisman verzorgde de introductie.
Daarna hield Hennie een prachtig verhaal over zijn methode van koninginnenteelt. De vele aanwezigen wist hij ruim twee uren te boeien met foto's, filmpjes en anecdotes.
We kijken terug op een zeer geslaagde avond en danken Hennie voor zijn mooie verhaal!
De centrale winterbestrijding van de varroa zit er weer op; afgelopen zaterdag, 20 december, is er bestreden. Door de hoge temperatuur zagen een aantal imkers nog af van bestrijding door middel van het oxaal druppelen, het oxaal verdampen kon uiteraard al wel.
Onder het toeziend oog van een aantal belangstellenden (die ivm de damp wel flink op afstand bleven)....
...werd de bestrijding uitgevoerd.
Een dubbel schepje oxaal in verband met de twee broedkamers (foto is gemaakt bij bestrijding van de linker kast) en de voorkant van de kast netjes dicht met een vochtige theedoek...
...en dan de stroom er op!
Uiteraard wel onder de bescherming van een goed gasmasker.
Op 16 december was er een workshop Honing labels maken. We hebben het Bijenhuisje omgetoverd tot een mini-IT bedrijfje met een hele set laptops op tafel en onder leiding van cursusleiders Rehana en Dirk is lekker geknutseld aan de honinglabels.
Een belangrijk onderdeel zijn de wettelijke bepalingen:
Uit het Cursusboek Honingkunde, Samengesteld door de commissies Honing van de Nederlandse Imkerverenigingen en –bonden
Hoofdstuk 4, paragraaf 4.4 Regels voor het etiketteren van honing
De volgende aanduidingen moeten volgens het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen en het Warenwetbesluit honing op het etiket staan:
de aanduiding 'honing’
het land van herkomst, dus Nederlandse honing
de inhoud in grammen (zonder e-teken). Toegestaan is de afkorting g of gr voor gram; elk gewicht mag, mits het vermelde gewicht ook minstens werkelijk in de pot aanwezig is.
de naam en het adres van de imker of verkoper. Voor personen/bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is de handelsnaam en de plaats van vestiging voldoende.
'ten minste houdbaar tot’... Deze uitdrukking voluit op het etiket vermelden (dus niet 't.h.t.’). Er mag eventueel achter staan: zie deksel. De houdbaarheid wordt aangegeven door een maand- en jaaraanduiding: voor de maand: òf de eerste drie beginletters (behalve maart = mrt) van de maand, òf het nummer van de maand in twee cijfers (januari 01, dec 12); voor het jaar: òf het jaar òf de laatste 2 cijfers van het jaar.
Welke datum er ingevuld moet worden staat niet in de wet. Maar voor honing die niet verwarmd is bestaat er altijd gevaar voor gisting. Uit jarenlange ervaring is het volgende gebleken:
- bij een vochtgehalte van 20% is honing ca. 3 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 19% is honing ca. 6 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 18% is honing ca. 12 maanden houdbaar
- bij een vochtgehalte van 17% is honing ca. 2 jaar houdbaar.
De maximale houdbaarheid is 2 jaar, omdat het HMFgehalte ook bij kamertemperatuur oploopt.
7. een code voor de productiepartij. Dit mag een code zijn die voor de consument niet te begrijpen is, als u zelf maar na kunt gaan van welke kasten en uit welk gebied uw honing afkomstig is.
Daarnaast is het maken van de labels nog een creatief proces en het vergt wat kennis van de mogelijkheden van de software.
In de workshop was gekozen voor de software van Microsoft, om precies te zijn Microsoft Word versies 2003 - 2010. Enthousiast werd er geknutseld met de mogelijkheden en er was een hele leuke interactie; Lydeke heeft uitgebreid verteld over tips en truuks om je honingpotjes een nog mooiere presentatie te geven en Karel heeft een meegenomen refractometer gedemonstreerd (benodigd voor het meten van het vochtpercentage in de honing en daarmee de houdbaarheid van de honing).
Het was al met al een erg gezellige en leerzame avond!